4 veckor kvar till touchdown

Tiden springer iväg! Nu är det bara 4 veckor kvar till VM Ironman 70.3 i Sydafrika och jag gör vad jag kan för att komma i form. Det senaste veckornas träning har gått rätt bra. Jag drabbades tyvärr av en kortare förkylning som bröt min fina kontinuitet och backade tillbaka mig några snäpp. Men nu är jag på rätt väg igen.

Jag simmar ett par gånger i veckan. Ibland blir det OW pass men jag simmar också i bassäng. Jag tycker jag får till bättre kvalité på simningen om jag kör i bassäng. Där håller jag ett mer strukturerat pass med koll på tider och vila.

Cyklar gör jag också ca 2-3 gånger i veckan och har äntligen lyckats få in ett par pass på 9 mil. Jag har inte riktigt uthålligheten ännu och kroknar efter 5-6 mil. Men med några fler långpass så tror jag det kommer lossna. I förra veckan körde jag mitt första hårda intervallpass, 4×4 min. Det kändes bra att äntligen kunna trycka på hårt utan någon begränsning.

Foto: Marcus Linnarsson

Det är löpningen som är min stora utmaning just nu. Det har varit väldigt trögt att komma igång. Jag springer nästan varje dag och försöker lära min kropp att springa igen. Efter en period med många promenader med korta inslag av löpning började jag med att springa tusingar så lugnt jag kunde med lite längre promenad mellan. Jag fick ihop 3 x 1000 m. Det var tunga ben och enormt hög puls och tyvärr för tidigt och för hårt för benen som svarade med spända vader och ömmande knä. Jag testade då att gå ner i distans till 500 meter löpning, 1 min promenad och kunde göra 6 st. Detta visade sig vara en bra taktik! Istället för de ömmande vaderna och knä som tvingade mig till löpvila så kan jag nu löpträna nästan varje dag. Och successivt har jag kunnat öka på antalet femhundringar! Jag är nu uppe i 14 x 500 m och känslan i både benen och pulsansträngning är bättre. Jag provade också springa 4 x 1000 m härom dagen och det funkade fint och följde upp med ett till pass där jag även lade in lite fart. Och när jag ser resultat så blir det så himla roligt att träna igen!

Det två kommande veckorna kommer att innehålla en del träning där jag hoppas kunna både öka farten men också få in lite mer distans. Jag tror inte jag kommer kunna träna löpning utan täta inslag av promenad, istället vill jag kunna hålla igång lite längre. Det är ändå en halvmara jag ska ta mig igenom snart.

Jag ser otroligt mycket fram emot Sydafrika! Känner mig lite nervös över att min första tävling på över ett år kommer att vara ett världsmästerskap. Nu när formen inte kommer vara på plats så får jag förlita mig på att min rutin kommer ge mig lugnet när jag väl står där ute på startlinjen. Oavsett kommer det bli ett riktigt äventyr!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.