Canyon Speedmax är den nya svarta

Min nya cykel är här nu! Låt mig stolt presentera min nya svarta: Canyon Speedmax CF SLX.

image

Foto: Pontus Bohlin

Vi håller fortfarande på och lär känna varandra men de stora skillnaderna mot min Specialized jag hittills upplevt är hur avslappnat och stabilt jag sitter i tempoposition, den lätta manövreringen i kurvor och hur kompakt den känns under mig. Jag upplever att jag har en helt annan kontroll på cykeln. Fart och snabbhet kan jag än bara gissa i känsla och hastighet då jag ännu inte fått dit min wattmätare. Och visst är känslan där. Känslan av en snabb cykel som bara flyger fram!

image

Foto: Pontus Bohlin

Den är utrustad med Shimano Ultegra Di2, dvs elektroniska växlar och det här var en ny värld för mig. Att gå från mekaniska växlar till elektroniska är verkligen en stor skillnad. Växlingarna är distinkta och helt utan strul och inget skrap eller annat missljud. Att jag nu också har växlingsmöjligheter ute på bromshandtagen var en större fördel än jag hade trott.

Den nya svarta har också de smarta förvaringslösningarna jag som långdistanstriathlet behöver. Och alla dessa är gjorda med tanke på aerodynamiken. Vi börjar titta på den smarta förvaringen för reservslangen. Under en liten lucka i ramen finns utrymme för reservslang, två kolsyrepatroner, en pump samt däckavtagare.

image

Sadelstolpen är en triathlonstolpe och till den kan man direkt fästa en flaskhållare som gör att alla mina tidigare problem med att hitta en flaskhållare som ryms och fästes på min sadel nu är borta. Nu spelar det inte längre någon roll vilken typ av sadel jag har eller hur den är placerad på sadelstolpen. Här sitter den perfekt.

image

På cykelns främre del så finns en smart liten förvaringsväska att skruva på ovanpå ramen. Att den skruvas på är en fördel bara det! Den sitter fast och glider inte runt på ramen även om jag skulle råka knuffa till den med mina knän. Här finns plats för gels eller extra verktyg eller t om en till reservslang. Allt jag behöver på mina långa cykelrundor.

image

Mellan tempopinnarna finns en flaska, aerodynamiskt utformad och i snygg passform med väskan ovanpå ramen. Flaskan rymmer ca 7,5 dl dryck och sugröret går lätt att fästa ner över flaskan. Den här lösningen gör att jag inte behöver resa på mig varje gång jag ska dricka utan kan ta en klunk utan att vare sig min position eller fart påverkas. Detta har jag haft tidigare på min förra cykel också men då med en vanlig flaska monterad mellan tempopinnarna. Denna är inte bredare än ramen och så snyggt integrerad i cykeln så man nästan blir tårögd. Dessutom är det också gjort ett fäste för min Garmin cykeldator fram i nosen på flaskan. Ytterst genomtänkt detalj!

Alla dessa genomtänkta lösningar gör att cykeln ser ren ut. Och det bara älskar jag! Ingen ful liten väska kan hängas på, inga vajrar eller annat synligt. Bara två små kablar som går ner i styrstolpen där laddaren är väl gömd och som sedan leder ner till batteriet som sitter inne i ramen.

Jag ser fram emot att få tillbringa mer tid tillsammans med min nya svarta och förhoppningsvis kan den göra mig lite snabbare också! För att göra en bra utvärdering så ska man ju också objektiv nämna sånt som ligger på minussidan också. Det här är ju faktiskt bara en cykel och ingen cykel är helt perfekt. Men jag har inte tillbringat tillräckligt med tid ännu för att kunna hitta nackdelarna. Gissar den största utmaningen blir när cykeln ska monteras ner och packas i resväska. Den ser inte ut som någon annan cykel jag haft och är van vid så det kommer bli med hjärtat i halsgropen som jag börjar skruva isär den. Och sånt är viktigt för mig som reser mycket utomlands för att tävla. Att den går lätt och snabbt att ta isär och sätta ihop utan att vara mekaniker eller behöva ha mekanikern nerpackad i väskan också. Även om just det vore att föredra i alla lägen.

Nu ska jag ut i solen och njuta. Jag har en dejt med min nya svarta som jag inte vill missa!

Foto: Pontus Bohlin

Foto: Pontus Bohlin

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Canyon Speedmax är den nya svarta

Kommentarer inaktiverade.