Min recension av Canyon Speedmax CF SLX

I mitt tidigare inlägg där jag presenterade Min nya svarta så hade jag just fått hem cykeln och endast hunnit se de positiva sidorna av den. Jag lovade då att jag också skulle skriva om de minus som kommer med cykeln när, jag väl hunnit lära känna den. Jag kan väl inte påstå att jag känner den fullt ut än men vi har nu påbörjat vår resa mot snabbare cykeltider tillsammans. Och det är just det där med resa som jag vill börja belysa. Jag är triathlet och gillar att tävla. För att tävla så behöver man kunna ta sig till och från tävlingarna. Antingen med bil eller med flyg. Jag tävlar helst utomlands vilket för mig då innebär flyg som transportmedel för mig och min cykel. För dig som är triathlet eller cyklist så förstår du vad det innebär för både dig och cykeln. För dig som inte är det så kan jag berätta att packa ner och upp en cykel och flyga med den är förenat med en hel del ångest, oavsett vilken cykel du har. Ska cykeln komma fram hel? Vi vet ju hur vårt bagage hanteras. En cykelväska är inget undantag ska ni veta. Ska cykeln komma fram överhuvudtaget? Ett förlorat bagage är hyfsat lätt att ersätta med hjälp av några timmar på stan och ett kreditkort. En ny tävlingscykel som är måttad och anpassad efter dig är lite svårare även med ett fett kreditkort så hinner du aldrig få en ny cykel i tid till din tävling. Men nu är det själva packandet av cykel jag ville belysa för här har det stor betydelse med just vilken cykel du har. För att skydda cykeln under transporten så packas den ner i en väska. Det finns hårda väskor, mjuka väskor och mittemellan. Vilken väska som är bäst lämnar jag utanför men jag har en mittemellan väska, dvs en väska med både hårda delar och mjuka delar, Biknd helium. En riktigt bra väska faktiskt som är lätt att packa i, cykeln sätts fast i botten vilket gör allt mycket stabilt och med det ett bättre skydd då cykeln och delarna inte riskerar glida runt och skava mot varandra. För att cykeln ska få plats i en cykelväska så måste man montera ner den lite. Oftast skruvar man bort styret, så man kan vika ner det, tar loss sadelstolpen, pedaler och bakväxeln. Ja, naturligtvis även hjulen. Och det är alla dessa moment som skiljer sig mycket åt bland de olika cykelmärken som finns, hur lätt/snabbt det går utan att slita på cykeln för mycket.

image

Nedmonterat och förankrad i min Biknd väska. Hjulen ska i och sen fälls väskans sidor ihop runt cykeln

Jag gör min recension utifrån den jag är, ointresserad (och okunnig) av att meka med cykel. Dock anser jag att jag själv ska klara av att ta ansvar för och hantera min egen utrustning så att jag kan resa ensam med den. Så för den som är mer cykelmekaniker än mig så går nog åsikterna isär om hur lätt respektive svårt det är att packa en Canyon Speedmax. Förmodligen också vad man är van vid sedan tidigare. Så det här är ingen sanning, bara min upplevelse av min cykel.

Om vi nu tittar på just Canyon Speedmax med Ultegra Di2 (elektroniska växlar) så finns ingen styrstam som jag är van att se den dvs ingen en ”stolpe”. Styrstammen sitter ihop med ramen. Så för att skruva av styret så gör man det direkt från framgaffeln/ramen. I själva styrstammen så finns utrymmet för batteriet till växlingssystemet samt alla kablar och bromsvajrar. Dessa är väldigt tajt dragna så det finns knappt utrymme för att vika ner styret. Styret kan alltså bara vikas ner i princip på ett sätt. Viktigt att INTE lossa på bromsvajrar! Gör du det så måste du byta dessa helt för att få dit dom igen då vajern fransas upp när den lossas och sen inte går att föra ner i hålet igen. Skruvarna till styret sitter på undersidan av styret och består av fyra st. Två av dem är sexkantsskruvar men de andra två är tyvärr torxskruvar som lättare slits vid minsta miss du gör med verktyget. För mig har styret helt klart varit det största minuset med cykeln. En klart förbättringsmöjlighet från Canyon är att göra en demofilm på hur man enklast ska göra samt att byta ut torxskruvarna till sexkantsskruvar. (Skruvarna ska vara standard enligt Canyon, dock har jag inte lyckats hitta några och inte ens Canyon själva har dem) För mig slutade mitt första försök att packa ner cykeln med att jag fick göra ett besök hos Canyon i Bålsta och få hjälp. Där fick jag tyvärr höra mekanikernas åsikt om att en sån här cykel är inte gjord för att resa med om du inte gör det med bil så den inte behövs monteras ner.

image

Så här glider vätskebehållaren ur sitt spår bit för bit under en cykeltur på skumpiga vägar

Nästa minus jag ger är vätskesystemet som sätts fast på styret. Det sitter bra men inte helt fast utan efter några gupp så tenderar den att glida framåt, dvs ur det spår den skjuts in i. Så lite då och då under cykelturen måste jag trycka tillbaka hållaren. En annan sak jag upptäckte den hårda vägen var under den första tävlingen jag gjorde på cykeln och det att flaskan inte håller tätt vid locket. Detta gjorde att halva innehållet hade runnit ut över framhjulet under tiden cykeln står upphängd i växlingsområdet. Cykeln lutar då nedåt med framhjulet ner och bakhjulet upp. Jag hade sportdryck i flaskan vilket dels gjorde att hela framhjulet och däcket var indränkt i klibbigt socker samt dels att jag gick miste om en stor del av den energi jag hade tänkt få i mig under cykelmomentet. Nästa gång kommer jag bara fylla på flaskan till hälften. Det är också svårt att fylla på med mer vätska utan att behöva stanna cykeln. För öppningen där det är tänkt att man bara vänder upp och ner på en vanlig flaska, trycker ner i öppningen och låter vätskan flöda ner är för ”stängd”. Detta gör att öppningen på din vanliga vattenflaska stängs och därmed går det inte att fylla på. Det positiva är dock att ingen vätska skvätter ut vid gupp som hos många andra flaskor av liknande modell som sätts fram på styret.

Så här hänger cyklarna i väntan på sina simmande triathleter, med styret nedåt

Så här hänger cyklarna i väntan på sina simmande triathleter, med framhjulet  nedåt

För att göra min recension av Canyon Speedmax lite mer tydlig med dess både för- och nackdelar så spaltar jag upp det på en enkel plus och minuslista.

FördelarNackdelar
Levereranstid enligt planStyret vid nermontering inför frakt:
Levereras med UPS i låda, nästan helt körklar1) för korta bromskablar vilket gör att styret knappt går att vika ner för att läggas i en bra position i väskan.
Många justeringsmöjligheter i cockpit2) skruvarna som används för att fästa styret är 4 st och sitter på undersidan samt består av 2 olika sorter, ett par sexkantsskruvar och ett par torxskruvar. Det är bökigt att skruva underifrån samt att torxskruvarna är klena och lätt att dra sönder.
Aerodynamiskt och snyggt placerat vätskesystem med fiffig hållare för Garmin3) om du har en mindre väska tex hård väska och höga sk spacers (de fästen som justerar höjden på din armposition i tempopinnarna kommer du behöva montera loss även dessa för att få plats i väskan. (Jag slapp detta i min Biknd helium väska)
Medföljande förvaringsbox, stabilt, rymlig, aeroHöljena som sitter/täcker över bromsarna gör det bökigare att byta bromsklossarna
Bra flaskhållare att montera bak på sadeln, fäst på sadelstolpen (tillbehör)Vätskesystemet:
Förvaringsutrymmet i ramen, plats för reservslang, 2 kolsyrepatroner, pump och däckavtagare.1)sitter lite för dåligt fast och glider ur sitt spår under cykling med många gupp.
Elektroniska växlar, fungerar klockrent2) svårt att fylla på under cykling pga för stängd öppning
Körkänslan på cykeln - stabil, styv, lättmanövrerad och snabb3) håller inte tätt så cykeln kan inte lutas utan att vätskan rinner ur, tex under upphängning i cykelstället i T1
Sittposition - tack vare de många justeringsmöjligheter gick det snabbt och lätt att hitta en bra position på cykelnMekanikernas bemötande (jag blev rätt förolämpad under mitt första besök då jag inte lyckats med monteringen av styret och behövde deras specialisthjälp)
Svenska säljare , svarar hyfsat fort per mail eller telefon
Gummigreppen på styret, bra grepp och skönt att slippa lindor
Höljena som sitter/täcker bromsarna - snyggt och aero
Cykelns utseende och aerodynamik - allt (kablar, vajrar, bromsar, batteri, laddningsdosa etc) är snyggt integrerat och cykeln ser ren ut

Slutsummering: Alla cyklar har sina för- och nackdelar. Och beroende på vad du har att jämföra med innan så kan säkert upplevelsen vara olik min. Jag är väldigt nöjd med mitt köp av denna cykel och jag bara älskar att cykla på den! Skillnaden från min tidigare tempocykel (Specialized Transition) är enorm och då trivdes jag ändå väldigt bra med den. Körkänslan är fantastisk, största skillnaden är hur lätt den är att manövrera i kurvor trots att den känns styv och snabb. Och trots mina mindre positiva upplevelser med styret och dess nedmontering så lär man sig hur man ska göra efter ett par gånger. Det är som det mesta, när man vet hur man ska göra så blir det lätt. Att cykeln är snabb är det inget snacka om, för att inte tala om hur snygg den är!

image

Foto: Pontus Bohlin

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.