Mina chanser på lördag – Ironman Malaysia

På lördag är det säsongens sista tävling och årets stora mål. Det är också slutet på min 8 månader långa period då jag levt min dröm – att träna triathlon på heltid.

img_3765

Målsättningen har hela tiden varit att kvala till Ironman World Championship på Hawaii. För att lyckas med det krävs det att jag vinner min age group då det bara kommer finnas 1 slot. Jag är inte ensam om att ha det som målsättning. I min age group finns minst 6 st ”Kona hunters” med betydligt bättre kapacitet än mig på papperet och med det en helt annan konkurrensbild än de tidigare åren tävlingen har körts här. Förra året kvalade 2:an in på tiden 12,33 tim. Det är en tid som kan tyckas vara långsam och det är den nog också på de flesta andra Ironmanbanor. Men här står den sig bra. I alla fall fram till i år. I år tror jag att top 3 kommer göra tider under 12 timmar och vinnaren runt 11 timmar. Normalt gör vinnaren i min age geoup en tid på 10 tim men denna bana är ca en halv till en timme långsammare pga en tuff cykelbana, värmen och den höga luftfuktigheten.

Så var passar jag in då? Jag har tränat mot en måltid på 11,30 tim vilket var en realistisk målsättning. Och med förhoppningen om att konkurrensen skulle se ungefär lika ut i år som tidigare år så skulle jag ha en chans vid en eventuell roll down (då vinnaren tackar nej till sin slot och platsen rullar ner till 2:a plats osv tills någon tackar ja och tar den).

Min form är inte där jag hade hoppats den skulle varit för att kunna nå 11,30. Det är lätt att konstatera. Men var jag befinner mig och tror mig kunna göra på en Ironmandistans är inte lika lättkonstaterat. En full Ironmandistans är helt annorlunda mot de halvor jag tävlat på under året. Nu kommer nutritionsplanen spela en viktig del, att få i sig så mycket energi det bara går utan att magen kraschar är avgörande. Förmågan att hantera värmen kommer också spela in här och med det hur väl du har disponerat dina krafter. ”Den som saktar ner minst på slutet är den som kommer vinna”, citat från världsmästaren Chris McCormack. Vädret på tävlingsdagen kommer också påverka. Det kan bli spöregn, monsunregn, sol eller en blandning. Jag är rätt van med allt nu men cyklar mycket sämre än de flesta i regn men hanterar nog också luftfuktighet och värme bättre än de nyanlända deltagarna.

Simningen: Här har jag självförtroende och är bekväm i vattnet. Banan är två varv i ett rätt skitigt och varmt vatten utan våtdräkt. Jag tror jag kommer simma under 1,15 min, kanske lite snabbare.

Cyklingen: Banan är tuff, också den på 2 varv. Böljande runt om plus två partier som är rejält backiga. Det tuffaste partier innehåller 3 backar som är riktigt branta. Den första är 1 km med en snittlutning på 9,1 %. När jag testcyklade dom i söndags så krävdes det 300 watt under den brantaste delen för att ens ta sig upp. På andra varvet kommer vi att passera dem efter 15 mil, då jag är som mest sliten. Min cykeltid är den som är mest svårbedömd. Jag är mycket starkare i år i backar samt också på platten men med min brist på långa cykelpass (har inte cyklat längre än 12 mil på mina distanspass i år) så vet jag inte hur jag kommer klara distansen. Jag hoppas på en cykeltid på 6,15 tim, men den kan mycket väl bli mycket längre än så.

Löpningen: En bana på 2,5 varv, platt med långa raka sträckor som kommer sätta pannbenet på prov. Det är också här värmen kommer att skörda sina offer. Och det är precis vad jag hoppas på. Att vi under denna dag ska få klarblå himmel med stekande sol som kommer skapa stora problem för många. Jag är värmetålig och har acklimatiserat mig bra under mina 2 månader i Thailand. Detta borde kunna ge mig en fördel. Hur mycket återstår att se. Min löpform är inte bättre än den varit vid tidigare Ironman jag genomfört så därför tror jag inte på någon bra tid. Om jag lyckas hålla mig springandes hela vägen kan jag nå en tid på 4,30 tim. Det skulle dock överraska mig rejält.

Totalt skulle det då ge mig, exklusive växlingstider, en sluttid på 12 timmar. Om allt stämmer, jag har en bra dagsform och styrkan i huvudet att orka lida.

Jag kommer att tävla hårt. Jag vill leverera det absolut bästa jag kan för dagen. Gå i mål och känna att jag fått ut allt jag har. Göra som i Kina, tro på att allt kan hända, bara jag fortsätter framåt så fort jag bara kan.

Det får att följa mig på http://m.eu.ironman.com/triathlon/events/asiapac/ironman/malaysia/results.aspx
Jag har BIB nr 754. Starten för AG går 07.20 vilket är 00.20 svensk tid på lördag morgon. Jag kommer att ställa mig i första startgruppen så någon gång mellan 07.20-07.30 borde jag vara iväg.

So let’s do this! Håll tummarna för mig!

img_3644

Inspirerande ord lånade från min vän Åsa

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mina chanser på lördag – Ironman Malaysia

Kommentarer inaktiverade.