Min första simtävling

I söndags deltog jag i en simtävling i Palma. Det är stort! När frågan från coachen kom om jag ville vara med så svarade jag JA utan att tänka igenom det. Och det var ju bra för annars hade jag aldrig gjort det. Jag har hittills kategoriskt sagt nej till alla typer av simtävlingar som mina simtränare i klubben försökt få mig med på. Jag har alltid ansett att simtävlingar är för simmare. Jag är inte en simmare. Jag har inget på en simtävling att göra. Jag är för dålig i jämförelse med en simmare. Jag är en triathlet som lärt mig simma. Och det är stor skillnad. Att simma kräver så mycket mer teknik än att cykla eller springa och det finns fler motionärer inom dessa grenar så därför deltar jag i löplopp trots att jag inte är ”löpare”. Ja, jag inser att jag trasslar in mig i ett resonemang om triathleter inte är varken simmare, cyklister eller löpare. Jag har ingen idrottsbakgrund från någon av grenarna innan jag började med triathlon och har svårt att adressera mig som varken simmare, cyklist eller löpare. Jag är ”bara” triathlet.  Min uppfattning är att de flesta triathleter föds från någon av de tre grenarna. Och är man då simmare från början så har man en stor fördel. Hur som helst så hade jag sagt JA till att vara med i en simtävling. Anledningen till det var öppet vatten och 1900 m. Precis det jag tävlar i, men utan att behöva cykla eller springa efteråt.

image

Vi var ca 100 personer som deltog. Tävlingen gick i Palma, med dess fantastiska strand och den storslagna katedralen i bakgrunden. Kan tänka mig sämre ställen att göra debut på. Alla startade samtidigt, från stranden, precis som i en vanlig masstart i triathlon. Det låg 3 gula bojar långt där ute i havet och en röd. Hur banan gick fick vi reda på några minuter innan start. På spanska. Då coachen redan hade koll på det och förmedlat hur vi skulle simma så kunde jag bara stå där med alla spanjorerna och nicka uppmärksamt och förstående. Rakt ut till första gula bojen, fortsätt till nästa, runda den från vänster och så snett åt vänster till den tredje sen ett varv till innan den röda bojen skulle rundas och så tillbaka till stranden. Dvs en trekant där ute som skulle simmas två varv på. Absolut, jag fattar. Inga problem. Ha ha. Vågorna som rullade in mot stranden denna morgon var rejäla. Jag värmde upp och bekantade mig lite med vattnet och vågorna. Jisses vad stora vågorna var! Fick fokusera lite vid nedstigning och uppgång för att inte slås omkull av dem.

När starten gick rusade alla snabbt ner i vattnet och började simma som galningar. Jag är trögstartad och hamnade snabbt efter. När jag kom ut från stranden försökte jag se efter den första bojen för att ta ut min riktning men såg inget annat än vatten och plaskande armar. Vågorna var för höga för att det skulle gå att se bojarna. Simmade efter de andra och när jag gjorde ett nytt försök att se bojen ser jag mitt misstag. Jag har simmat alldeles åt tok för långt till vänster och får simma en lång väg för att komma in i rätt kurs igen. Nu tajmar jag vågorna och min navigering bättre. När jag känner att jag är på väg upp på en våg så spanade jag snabbt efter mina riktmärken. Ibland gick det att se dem, ibland inte. Börjar simma om lite folk och får en bra fart och rytm i det vilda vattnet. I själva varvet så simmade man rakt mot vågorna, sen snesida med och slutligen helt i sidan. Jag slungas lite hit och dit och det var hur roligt som helst. På det sista varvet är jag ganska ensam, får syn på en kille som jag bestämmer mig för att simma ikapp. När jag når honom får han horn och börjar simma hårdare och vi simmar nu sida vid sida. Vi fajtas hårt för att komma in först vid bojrundningen och den kampen vann jag. Förlorade vid den sista bojen och hamnade bakom. Nu har vi vågorna i ryggen och man bara spolas in mot land. Jag kan inte hålla tillbaka ett skratt som bara bubblar upp inom mig. Vilken simning!

Jag har ingen aning om tid eller placering ännu då det inte kommit några resultat, men jag var inte sist! Dessutom känns det helt oviktigt, jag fick till ett riktigt bra träningspass! Och det var bland det roligaste jag gjort! Älskar den här typen av simning.

Träningen hittills har gått riktigt bra och jag har kunnat följa planen. Nu väntar ett par riktigt hårda dagar som jag hoppas kunna lösa lika bra.

image

På söndag ska jag visst tävla igen. Mer om det senare. Nu ska jag kvalitetsvila i en solstol.

Kram på er!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Min första simtävling

Kommentarer inaktiverade.