Träningsveckan de Lux

För er som är nyfikna på vad vi gjorde under veckan på Gran Canaria kommer här en liten summering!

Lördag:
Vi anlände sent och hann bara montera ihop cyklarna innan det var dags för middag och träffa hela gänget. Och vilket gäng! Underbara människor och innan veckan var slut kändes det som om vi alla var en del av familjen Friberg-Nordén.

Söndag:
Första cykelpasset på ön och första ute för mig sedan Malaysia den 12 november. Med bara en handfull pass på trainern inne sedan november kände jag mig som världens mest otränade i denna starka och proffsiga grupp. Vi körde ett distanspass och började österut längs kusten till vi vände norrut och vi fick bekanta oss med backarna på ön. Jag kunde så klart inte hänga med uppför men fick sällskap av Anna och Lisa. Resten av gruppen väntade in oss på toppen. Stigningen var jättefin och trots min dåliga form så njöt jag i fulla drag av att känna solens värme på mina bara armar och ben, det härliga sällskapet och att äntligen få tiden till att göra det jag älskar att göra! På toppen tog vi en fika och njöt ännu mer i solen och att vara där. Sen började det riktigt roliga, lika mycket som man cyklar uppför får man ju sen cykla nedför. Bara det att det går mycket fortare! Nya racern kändes fantastisk och jag skrattade typ hela vägen och äntligen slapp jag vara den sista i klungan ner. 1700 höjdmeter på detta pass på 04,20 tim.

Foto: Jesper Andersson

Ingen fika smakar så bra som efter en lång klättring. Foto: Jesper Andersson

Måndag:
Teknikträning och backintervaller. Vi började med att träna lite kurvteknik på en parkering där Calle hade ställt ut vattenflaskor som vi skulle runda på rätt sätt. Mycket nyttigt och något man gör allt för sällan. Sen var det slut på vilan. Vi körde i en timme, uppför, till nästa backe där intervallerna skulle köras, och nu fick jag bita i för att hänga med. Väl framme var jag rätt körd i benen och trodde att mitt jobb var klart där. Men jag ville i alla fall försöka och benen svarade oväntat! 5×8 minuter på tröskelpuls där vilan skedde på väg nerför. Det var riktigt roligt och inspirerande då vi möttes i backen och även cyklade om varandra. Nåja, jag gjorde ju inte det men grymt häftigt att på nära håll se hur hårt proffsen kör.

På eftermiddagen hängde jag, Anna och Johan med Lisa till den lokala simarenan där jag brände av 2500 m. Så 3 timmar cykling (runt 1000 höjdmeter) och 1 timme  simning summerade denna dag.

Teknikträning inför dagens nedförskörning. Foto: Jesper Andersson

Fokus i blicken inför kurvtagning i hög fart! Foto: Jesper Andersson

Peptalk. Foto: Jesper Andersson

Tisdag:
Förmiddagspasset blev en kortare runda med Lisa för att hinna få till ett ordentligt simpass på eftermiddagen. Cyklisterna körde en längre runda med Calle men vi startade tillsammans och höll ihop hela vägen till Mogán. Sträckan gick längs kusten, grymt fin väg men tuff med sina böljande backar och Calle höll farten hög framme i täten. I Puerto de Mogán var det så fint att vi stannade en kortis och tog en kaffe i solen. Lisa och Johan drog sedan rätt hårt på vägen tillbaka och jag fick tugga styrlinda. Igen. Blev typ sjuttioelva backintervaller.

Foto: Johan Fogel

Viktigt med selfies! Foto: Lisa Nordén

Att jag orkade ta mig igenom 3800 m simning senare på dagen förvånade mig. Ännu en bra dag till ända med 02,45 tim cykling med 1000 höjdmeter och 90 min simning. Behöver jag säga att jag sov gott sen?

Onsdag:
Vilodag! Rejält trött idag så tog en paus från cyklingen. Jag och maken stack ut före frukost på en liten morgonjogg. Vi spanande in stranden och den närliggande öknen och njöt sen länge av den goda frukostbuffén. Slappade på hotellet tills det var dags för ett simpass i havet med Lisa. Nästan hela gänget följde med till Amadores vackra strand. De som inte simmade mös i solen. Passet som leddes av Lisa var grymt roligt. Förutom skön distanssimning så tränade vi på masstarter, bojrundningar, ligga på fötter, start från land samt uppstigning från vattnet. Det var några förvånade turister som fick se action på nära håll. En halvtimme löpning och en timme öppet vatten simning blev dagens träning.

Foto: Johan Fogel


Full spätta in mot land. Foto: Jesper Andersson

Jagad av Lisa kan ge ett lätt panikslaget ansiktsuttryck. Foto: Jesper Andersson

Vi var inte seriösa hela tiden. Foto: Ninni Friberg

Torsdag:
Distanspass med inslag av 5-minuters intervaller på tung växel, i backe så klart. Riktigt trött idag trots gårdagens vilodag och nervös innan inför denna utmanande dag. Min parhäst Anna följde inte med idag vilket lämnade mig ensam med Lisa och de starka killarna. Jag kunde så klart inte hänga med och med och blev avhakad i första backen. Lisa försäkrade mig att de skulle vänta in mig på den första toppen och att jag inte skulle känna mig stressad utan hålla min fart. Vid den andra backen körde vi 6×5 min på en kadens runt 60, vila 2 min. De övriga vände ner mellan intervallerna medan jag fortsatte uppåt. Backen var rejält lång och väl uppe darrade benen av ansträngningen. Vi körde sedan ner och hem via San Bortolome. Ännu en nedförskörning med mungiporna upp till öronen. Hardcore-Lisa åkte och simmade igen men jag var helt slut och valde hotellsängen istället. Trött men så nöjd att jag klarade dagen så pass bra.

Hämtar andan efter 6 långa intervaller. Foto: Kjell Friberg

Foto: Jesper Andersson

Fredag:
Sista dagen och planen var att göra ett toppförsök. Gran Canarias högsta topp ligger på 1949 möh och heter Pico de las Nieves. För att inte behöva känna oss stressade och bränna ut benen redan i första signingen så startade jag och Anna en halvtimme före gruppen. Vi körde upp samma väg som igår och i slutet på den andra stigningen var gruppen ikapp. Tillsammans körde vi sedan vidare i lite olika fartgrupper med ihopsamling vid varje platå. Uppe vid byn Ayacata var det tur att jag inte visste hur långt kvar det var till toppen för då vet jag inte hur jag hade hanterat den stigningen. Sista biten upp var hela 11 km lång och bitvis rejält brant. Och med redan 3 timmars uppförskörning i benen var varje meter tuff. Bästa Kjell i följebil med sällskap av Anna, puschade och peppade längs vägen och efter en timme till nådde jag äntligen toppen! Så trött och så galet glad och nöjd! 05.45 timmar på cykeln och hela 2500 höjdmeter avslutade denna otroliga träningsvecka!

Bollen och därmed toppen inom räckhåll! Foto: Jesper Andersson

På toppen av Gran Canaria. Foto: Jesper Andersson

Backen besegrad. En bild säger mer än 1000 ord. Foto: Jesper Andersson

Lördag:
Packning och hemresa. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.